Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1113]

Pierś z kurczaka pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Całe danie przygotowane na raz w piekarniku. Upieczone łódeczki ziemniaków oraz zamarynowana wcześniej pierś z kurczaka, upieczona pod pierzynką warzyw.

Pierś z kurczaka pieczona z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka pieczona z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pieczona z warzywami
Oczyszczone mięso wrzucamy do miski, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą.

Mieszamy do momentu, aż mięso będzie równomiernie pokryte marynatą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na noc do lodówki.

Przygotowujemy warzywa: kroimy paprykę w paski, marchewkę w plasterki, kalafior dzielimy na różyczki. Pieczarki kroimy na połówki.

Mięso kładziemy w naczyniu żaroodpornym na wierzchu układamy warzywa i pieczarki. Skrapiamy wszystko oliwą i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Obrane i pokrojone w łódeczki ziemniaki podgotowujemy przez około 7 minut w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki odcedzamy, układamy na blaszce i posypujemy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą.

Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut przez końcem pieczenia mięsa z warzywami.
Pierś z kurczaka pieczona z warzywami
Oczyszczone mięso wrzucamy do miski, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą.
Pierś z kurczaka pieczona z warzywami
Mieszamy do momentu, aż mięso będzie równomiernie pokryte marynatą.
Pierś z kurczaka pieczona z warzywami
Mięso kładziemy w naczyniu żaroodpornym na wierzchu układamy warzywa i pieczarki.
Pierś z kurczaka pieczona z warzywami
Następnie ziemniaki odcedzamy, układamy na blaszce i posypujemy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą.