haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Macaroni cheese - mocno serowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycąca zapiekanka popularna w Anglii i królująca na stołach od XIX wieku. Jest kilka odmian Macaroni Cheese. Ja dzisiaj wybrałam wegetariańską, ale jeśli lubisz mięso, to wystarczy, że dorzucisz trochę boczku.

Macaroni cheese - mocno serowy makaron Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Macaroni cheese - mocno serowy makaron

 

  • 300 g makaronu (cienkie rurki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • mała główka brokułów
  • 400 ml rosołu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany (może być 18% lub kremówka)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 jaja
  • 200 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Macaroni cheese - mocno serowy makaron
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą i przełóż do miski.

2. Patelnię spryskaj olejem w sprayu i zeszklij na nim posiekaną cebulę, czosnek. Mieszając podsmaż 2-3 minuty i dodaj makaron. Zestaw z ognia. Marchew pokrój w półplasterki i zblanszuj razem z różyczkami brokułów.

3. Rosół, koncentrat pomidorowy, musztardę, jajka i śmietanę i zmiksuj na gładki sos. Dodaj 3/4 startego sera i wlej miksturę do mieszanki makaronowej. Dodaj marchewkę i brokuły. Dobrze wszystko razem wymieszaj.

4. Przelej mieszankę do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałym serem.

5. Zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący. Podaj z dowolną sałatką.
Macaroni cheese - mocno serowy makaron
Przygotuj wszystkie składniki. Ser zetrzyj na grubych oczkach.
Macaroni cheese - mocno serowy makaron
Marchewke pokrój w półplasterki i zblanszuj razem z brokułami.
Macaroni cheese - mocno serowy makaron
Rosół, śmietanę i jajka zmiksuj na gładki sos.
Macaroni cheese - mocno serowy makaron
Wszystkie składniki mieszamy razem w miseczce.
Macaroni cheese - mocno serowy makaron
Macaroni cheese - mocno serowy makaron
Macaroni cheese - mocno serowy makaron
Z boczkiem też jest pyszne, chociaż to już nie jest danie wegetariańskie.