Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Ziemniaki Hasselback

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na ziemniaki Hasselback jest bardzo prosty w wykonaniu a smak jaki uzyskujemy jest wyborny. Przypieczone ziemniaki z dodatkiem ulubionych ziół może być podany zarówno jako danie główne jak i dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

Ziemniaki Hasselback Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ziemniaki Hasselback

Składniki podstawowe

Składniki dodatkowe

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Hasselback

Przepis podstawowy

Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w cienkie (2-3 mm) paski. Każdego ziemniaka dokładnie smarujemy oliwą, posypujemy solą i układamy na blaszce. Pomiędzy plasterki wciskamy gałązki świeżego rozmarynu.

Ziemniaki zapiekamy przez 30 min w temp. 180'C.

Dodatki opcjonalne

Po upływie 30 min. pieczenia ziemniaków pomiędzy plasterki ziemniaków wciskamy naprzemiennie kawałki sera oraz boczku. Na blaszkę z ziemniakami dodajemy też ząbki czosnku oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.

Całość ponownie skrapiamy oliwą i zapiekamy ok. 30 min. (w temp. 180'C) lub do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.

Smacznego :)

Ziemniaki Hasselback
Dokładnie wyszorowane ziemniaki nacinamy na cienkie plasterki.
Ziemniaki Hasselback
Każdy ziemniak bardzo dokładnie smarujemy oliwą.
Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki skropione oliwą i obsypane solą zapiekamy przez ok. 30 min.
Ziemniaki Hasselback
Następnie w każdego ziemniaka wkładamy plasterki boczku oraz sera i zapiekamy kolejne 30 min.
Ziemniaki Hasselback
Upieczone ziemniaczki możemy podać np. z dodatkiem ulubionej surówki lub jako dodatek do mięs.

Tagi:

ziemniaki