mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ziemniaki paryskie w winie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaki tak przygotowane podawać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Ziemniaki paryskie w winie

Składniki:

Ziemniaki paryskie w winie

 

  • 7 średnich ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki paryskie w winie
Ziemniaki obrać, bardzo dokładnie umyć, specjalną łyżeczką wydrążyć kulki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić kulki. Zalać winem, dodać tymianek, natkę, przyprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu przez 5minut. Od razu podawać.

Tagi:

ziemniaki