Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Ziemniaki pieczone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wyśmienite do mięs smażonych i pieczonych.

Ziemniaki pieczone

Składniki:

Ziemniaki pieczone

 

  • 1 kg ziemniaków (najlepsze młode)
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka koperku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone
Ziemniaki obrać (młode oskrobać) Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. (ok 10 min). Ułożyć ziemniaki w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. W rondelku stopić smalec. Polać nim ziemniaki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C, do miękkości ziemniaków. W czasie pieczenia od czasu do czasu ziemniaki przewracać. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Tagi:

ziemniaki