Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone w całości
Ziemniaki można upiec w skórce lub obrane. Jeśli mają ładną skórkę wystarczy je dobrze wyszorować i umyć. Natomiast gdy skórka nie jest zbyt ładna ziemniaki najlepiej obrać. Następnie ziemniaki ponacinać w cienkie plastry nie przecinając do końca.
Nacięte ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze natłuścić olejem. Można wykorzystać do tego też olej z suszonych pomidorów. Następnie ziemniaki oprószyć niewielką ilością soli, słodką papryką oraz tymiankiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-25 minut. Następnie na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła. I piec dalej kolejne 20 minut, funkcja termoobieg.
Po ok 40-45 minutach pieczenia sprawdzam ziemniaki wykałaczką czy są miękkie, czas pieczenia może być różny w zależności od ziemniaków.
Nacięte ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze natłuścić olejem. Można wykorzystać do tego też olej z suszonych pomidorów. Następnie ziemniaki oprószyć niewielką ilością soli, słodką papryką oraz tymiankiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-25 minut. Następnie na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła. I piec dalej kolejne 20 minut, funkcja termoobieg.
Po ok 40-45 minutach pieczenia sprawdzam ziemniaki wykałaczką czy są miękkie, czas pieczenia może być różny w zależności od ziemniaków.
kasia900