Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone z twarogiem
Umyłam ziemniaki - dokładnie szczoteczką pod bieżącą wodą i gotowałam przez ok. 20 minut w osolonej wodzie. Po ostudzeniu odkroiłam górną część i łyżeczką do wydrążania wyjęłam 3/4 miąższu. Pomieszałam w miseczce twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobniutko cebulą i koperkiem, doprawiłam solą i pieprzem. Na dno wydrążonych ziemniaków wsypałam trochę startego żółtego sera, a następnie po pół łyżeczki słonecznika. Resztę ziemniaka wypełniłam twarożkiem. Posypałam górę żółtym serem i ziarenkami i skropiłam oliwą. Ziemniaki owinęłam w folię aluminiową, pozostawiając odkrytą górę. Piekłam je przez pół godziny w temperaturze 220 stopni C.
karola25