Sposób przygotowania:
Ziemniaki po hambursku z morelami
Ziemniaki wyszorować, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować 20minut. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać kapustę, podlać rosołem,przyprawić solą,pieprzem i dusić pod przykryciem 20minut. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Morele osączyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki osączyć, obrać ze skórki. Środki ziemniaków lekko wydrążyć łyżeczką. Kapustę wymieszać z morelami, nadziać nimi ziemniaki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, obłożyć je pozostałym nadzieniem i wydrążonymi kawałkami ziemniaków. Zalać 2/3 części śmietany. Wstawić do piekarnika, zapiekać 20minut. Z pozostałej śmietany zrobić kleksy na ziemniakach, posypać papryką i podawać.
kasia900