mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ziemniaki po hambursku z morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne, z nutą owocową ziemniaki

Ziemniaki po hambursku z morelami

Składniki:

Ziemniaki po hambursku z morelami

 

  • 6 dużych ziemniaków
  • 50dag kiszonej kapusty
  • 1 puszka moreli
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 100ml rosołu warzywnego
  • 300g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po hambursku z morelami
Ziemniaki wyszorować, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować 20minut. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać kapustę, podlać rosołem,przyprawić solą,pieprzem i dusić pod przykryciem 20minut. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Morele osączyć, pokroić na kawałki. Ziemniaki osączyć, obrać ze skórki. Środki ziemniaków lekko wydrążyć łyżeczką. Kapustę wymieszać z morelami, nadziać nimi ziemniaki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, obłożyć je pozostałym nadzieniem i wydrążonymi kawałkami ziemniaków. Zalać 2/3 części śmietany. Wstawić do piekarnika, zapiekać 20minut. Z pozostałej śmietany zrobić kleksy na ziemniakach, posypać papryką i podawać.

Tagi:

ziemniaki