Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Ziemniaki pomidorowo-śmietanowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i kolorowy dodatek do mięs

Ziemniaki pomidorowo-śmietanowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki pomidorowo-śmietanowe

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pomidorowo-śmietanowe
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Gotujemy je w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy zalewę - do pojemnika, w którym będziemy miksować wrzucamy odsączone pomidory, śmietanę, majeranek, obrany i starty drobno czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko miksujemy. Ugotowane ziemniaki odkładamy do przestygnięcia, po czym wrzucamy je do żaroodpornego naczynia i zalewamy sosem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczemy ok.30 minut.
Ziemniaki pomidorowo-śmietanowe
Ziemniaki pokrojone na mniejsze części gotują się szybciej ...
Ziemniaki pomidorowo-śmietanowe
Czosnek najlepiej zetrzeć na mini tarce, ale można go też przecisnąć przez praskę ...
Ziemniaki pomidorowo-śmietanowe
W sosie powinny przeważać pomidory, a nie śmietana ...
Ziemniaki pomidorowo-śmietanowe
Przed pieczeniem oblewamy ziemniaki dużą ilością sosu ...