Sposób przygotowania:
Ziemniaki prawie jak z ogniska
Ziemniaki obieramy i myjemy Nieco odsączamy je z wody, ale muszą nadal być dość wilgotne. Większe ziemniaki przekrawamy na mniejsze kawałki. Do czystej foliowej torebki wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy, by uzyskać jednolitą "panierkę". Następnie do torebki wrzucamy ziemniaki i potrząsamy nią, by ziemniaki obtoczyły się w panierce w miarę dokładnie. Ziemniaki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-45 min w piekarniku z funkcją termoobiegu. W przypadku piekarnika bez termoobiegu, nalezy kilka razy obrócić ziemniaki, by równomiernie się opiekły. Na ostatnie 10-15 minut dobrze jest podkręcić temperaturę piekarnika do 200 stopni , dzięki czemu skórka będzie naprawdę gruba i chrupiąca.
edytaha
przejs
wygląd to polowa sukcesu - zwykłe zimniory- ale one są naprawdę "w pytę" - na wierzchu skórka chrupiąca, gruba, a w środku krem dosłownie. jak się doda wędzonej papryki, to jeszcze takim udawanym dymem pachną :)
edytaha
Już wrzuciłam do ulubionych i na pewno spróbuję :)
kasia900