e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ziemniaki smażone na maśle z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sycące danie w kilka chwil..

Ziemniaki smażone na maśle z cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki smażone na maśle z cebulką

 

  • 10 ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 6 plasterków wędliny
  • przyprawa warzywna do potraw
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki smażone na maśle z cebulką
Cebulę pokroić w krążki, włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i odrobiną masła, usmażyć na złoty kolor, doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć na patelnię z rozgrzanym masłem, doprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną, smażyć na średnim ogniu przez ok. 10 min. często mieszając. Do ziemniaków dodać pokrojoną wędlinę i smażyć dalej przez 5 minut. Dodać podsmażoną cebulę, zamieszać. Zmniejszyć płomień, smażyć pod przykryciem przez 5-10 min. Podawać na ciepło. Przed podaniem posypać natką. Smacznego!
Ziemniaki smażone na maśle z cebulką
Cebulę pokroić w krążki i usmażyć na złoty kolor
Ziemniaki smażone na maśle z cebulką
Ziemniaki pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym maśle, doprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną
Ziemniaki smażone na maśle z cebulką
Dodać wędlinę i podsmażoną cebulę, smażyć pod przykryciem
Ziemniaki smażone na maśle z cebulką
Podawać na ciepło, tuż przed podaniem posypać natką