Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ziemniaki z folii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

świetny dodatek do mięs z grilla albo np. do śledzia marynowanego

Ziemniaki z folii

Składniki:

Ziemniaki z folii

 

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • dodatkowo: folia aluminiowa,
  • do smaku: sól, masło ziołowe albo sos jogurtowo-cebulowy

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z folii
Ziemniaki dokładnie wyszorować, wytrzeć do sucha, lekko natłuścić. Z folii aluminiowej odrywać kawałki tak aby można było nią owinąć każdego ziemniaka osobno, ale pojedynczą warstwą. Ziemniaki układamy na błyszczącej stronie, zawijamy szczelnie. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 30-45 min. obracając w trakcie pieczenia. Ja piekłam na kratce w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest rozwinąć folię największego ziemniaka i sprawdzić patyczkiem albo widelcem czy jest już miękki. Można też (szczególnie w piekarniku) zostawić ziemniaki na kilka minut z odwiniętą folią albo z wierzchu nieco się zrumieniły. Po wyjęciu (ostrożnie, bo bardzo gorące!) odwijamy z folii, przekrawamy wierzch na krzyż i obiema rękami naciskamy lekko z dwóch dłuższych końców. Ziemniak powinien tak jakby lekko się "otworzyć". To "otwarcie" oprószamy solą i nakładamy np. kawałek ziołowego masła albo polewany sosem np. takim z cebuli i jogurtu https://gotujmy.pl/sos-jogurtowo---cebulowy-,przepisy-cebula-przepis,58808.html

Tagi:

sosy ziemniaki