Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 417]

Ziemniaki z kieszonkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste w wykonaniu, szybkie i niesamowicie smaczne ziemniaki wypełnione plasterkami kiełbasy, pieczarek, czerwonej cebuli zapieczone z serem mozzarella.

Ziemniaki z kieszonkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki z kieszonkami

 

  • 1 kg podłużnych równych i dość dużych ziemniaków
  • 2-3 czerwone cebule
  • 2 laski kiełbasy zwyczajnej
  • 5-6 większych pieczarek
  • 40 dag sera mozzarelli
  • dodatkowo:
  • vegeta,przyprawa do ziemniaków,czosnek granulowany do smaku
  • 3 łyżki oleju do brytfanny

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z kieszonkami
Ziemniaki umyć, obrać. Ponacinać każdy ziemniak z góry co 1 cm (uważać by nie przeciąć ziemniaka do spodu).

Nacięte ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków, vegetą i czosnkiem granulowanym. Cebulę obrać. Pieczarki umyć, oczyścić, ser mozzarella zetrzeć na grubych oczkach tarki. Czerwoną cebulę, kiełbasę, pieczarki pokroić w dość grube plasterki.

W każdy ziemniak w nacięcia powkładać na przemiennie po plasterku: cebuli, kiełbasy, pieczarki. Tak przygotowane ziemniaki ułożyć w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Wlać na brytfankę olej i jeszcze delikatnie wszystkie przygotowane już ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków i vegetą.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190-200 i zapiekać ok. 55 min.

Wyciągnąć na chwilę brytfankę z ziemniakami i posypać je startym serem mozzarellą. Włożyć jeszcze do gorącego piekarnika i piec ok. 10 min.

Gotowe ziemniaki podajemy na gorąco z dodatkiem ulubionej surówki lub polane keczupem.
Ziemniaki z kieszonkami
Ziemniaki zapiekane z kieszonkami wypełnionymi pieczarkami,kiełbasą,czerwoną cebulą i serem mozzarella
Ziemniaki z kieszonkami
Ziemniaki zapiekane z kieszonkami wypełnionymi pieczarkami,czerwoną cebulą,kiełbasą i serem mozzarellą