Sposób przygotowania:
Ziemniaki z kieszonkami
Ziemniaki umyć, obrać. Ponacinać każdy ziemniak z góry co 1 cm (uważać by nie przeciąć ziemniaka do spodu).
Nacięte ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków, vegetą i czosnkiem granulowanym. Cebulę obrać. Pieczarki umyć, oczyścić, ser mozzarella zetrzeć na grubych oczkach tarki. Czerwoną cebulę, kiełbasę, pieczarki pokroić w dość grube plasterki.
W każdy ziemniak w nacięcia powkładać na przemiennie po plasterku: cebuli, kiełbasy, pieczarki. Tak przygotowane ziemniaki ułożyć w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Wlać na brytfankę olej i jeszcze delikatnie wszystkie przygotowane już ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków i vegetą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190-200 i zapiekać ok. 55 min.
Wyciągnąć na chwilę brytfankę z ziemniakami i posypać je startym serem mozzarellą. Włożyć jeszcze do gorącego piekarnika i piec ok. 10 min.
Gotowe ziemniaki podajemy na gorąco z dodatkiem ulubionej surówki lub polane keczupem.
Nacięte ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków, vegetą i czosnkiem granulowanym. Cebulę obrać. Pieczarki umyć, oczyścić, ser mozzarella zetrzeć na grubych oczkach tarki. Czerwoną cebulę, kiełbasę, pieczarki pokroić w dość grube plasterki.
W każdy ziemniak w nacięcia powkładać na przemiennie po plasterku: cebuli, kiełbasy, pieczarki. Tak przygotowane ziemniaki ułożyć w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Wlać na brytfankę olej i jeszcze delikatnie wszystkie przygotowane już ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków i vegetą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190-200 i zapiekać ok. 55 min.
Wyciągnąć na chwilę brytfankę z ziemniakami i posypać je startym serem mozzarellą. Włożyć jeszcze do gorącego piekarnika i piec ok. 10 min.
Gotowe ziemniaki podajemy na gorąco z dodatkiem ulubionej surówki lub polane keczupem.