paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ziemniaki z sosem pomidorowymi i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ziemniaki pieczone w sosie pomidorowym z chili które pasują zarówno do mięs jak i ryb

Ziemniaki z sosem pomidorowymi i chili Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaki z sosem pomidorowymi i chili

 

  • 0,75 dag ziemniaki
  • 1 szklanka bulion warzywny
  • chili mielone do smaku
  • 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki śmietana 18 proc
  • 2 łyżki masło
  • oregano do smaku
  • 1 łyżeczka mąka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z sosem pomidorowymi i chili
Sos: W rondlu zagrzać bulion dodać koncentrat i połączyć go z bulionem. Dodać śmietanę, masło i oregano mieszać gotując na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec doprawić do smaku mielonym chili ( ja dodałam prawie łyżeczkę sos był pikantny ) oraz oregano. Zagęścić mąką. Ziemniaki obrać , opłukać i pokroić na duże kawałki. Można je lekko obgotować w osolonej wodzie aby krócej się piekły. Odcedzić . Ziemniaki wymieszać z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 stopni aż ziemniaki będą miękkie.
Ziemniaki z sosem pomidorowymi i chili
do przygotowania sosu:W rondlu zagrzać bulion warzywny
Ziemniaki z sosem pomidorowymi i chili
dodać koncentrat i połączyć go z bulionem. Dodać śmietanę, masło i oregano mieszać gotując na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Na koniec doprawić do smaku mielonym chili ( ja dodałam prawie łyżeczkę sos był pikantny ) oraz oregano. Zagęścić mąką.
Ziemniaki z sosem pomidorowymi i chili
Ziemniaki obrać , opłukać i pokroić na duże kawałki. Można je lekko obgotować w osolonej wodzie aby krócej się piekły. Odcedzić . Ziemniaki wymieszać z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 stopni aż ziemniaki będą miękkie.