Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Ziemniaki z tuńczykiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku. Przekroić na pół, wydrążyć łyżką miseczki w

Ziemniaki z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

Ziemniaki z tuńczykiem i kukurydzą

 

  • 6 średnich ziemniaków o ładnej skórce
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała cebuli
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z tuńczykiem i kukurydzą
Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku. Przekroić na pół, wydrążyć łyżką miseczki w połówkach ziemniaków. Miąższ wrzucić do miseczki, rozgnieść widelcem z musztardą, śmietaną lub jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do masy ziemniaczanej, dodać tuńczyka w oleju wraz z częścią sosu, oraz odsączonego tuńczyka w sosie własnym. Dodać odsączoną kukurydzę z puszki, wymieszać.