madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ziemniaki zapiekane z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiamy młode ziemniaki, ale nawet one nudzą się po raz kolejny posypane koperkiem i polane masełkiem dlatego powstał pomysł na takie podanie.

Ziemniaki zapiekane z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z mozzarellą
Ziemniaki myjemy i szorujemy z wierzchniej skórki. Zalewamy wodą z dodatkiem soli i podgotowujemy przez kilkanaście minut. Odcedzamy i troszkę studzimy. Nacinamy w trzech miejscach i przekładamy pokrojoną w plasterki mozzarellą. Przyprawiamy do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Wyciągamy z piekarnika posypujemy parmezanem i jeszcze na chwilę wstawiamy ponownie aby ser się stopił. Przed podaniem polewamy kwaśną śmietaną i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki zapiekane z mozzarellą
Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie
Ziemniaki zapiekane z mozzarellą
Przekładamy pokrojoną w plasterki mozzarellą
Ziemniaki zapiekane z mozzarellą
Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i ziołami
Ziemniaki zapiekane z mozzarellą
Posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do piekarnika na chwilę