Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane po chłopsku
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i obrać. Pokroić dowolnie. Cebule pokroić na ósemki, obraną marchewkę i boczek na cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować miękkim masłem, umieścić w nim ziemniaki, marchew, cebulę. Boczek zarumienić na suchej patelni, dodać do ziemniaków. Całość posypać solą prowansalską. Zapiekać 35 minut w temp. 200 stopni, raz po raz mieszając. Na kolejne 15 minut zwiększyć temp. do 225 stopni i piec jeszcze 15 minut z dodatkiem odcedzonego z zalewy groszku, listkami tymianku. Gotową potrawę posypać startym serem, pieprzem, szczypiorem. Podawać od razu.
elzbieta8960
iwa2222
luna
thegrooba