Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo popularna w Niemczech i Austrii prosta sałatka. W zasadzie można wyróżnić dwa jej zastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę, kiszony ogórek ) i druga podawana jako dodatek do mięs,

Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs

Składniki:

Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs

 

  • 4 małe ziemniaki
  • 1 mały buraczek
  • sok z cytryny do smaku
  • miód płynny - odrobina do smaku ( ok. 1/6 łyżeczki)
  • 2 łyżki oleju ( używam z pestek winogron )
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska grubo mielona do smaku
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • 3 łyżki usiekanego szczypioru ( od białej części przy cebulce )
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku

 

Sposób przygotowania:

Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs
Umyć i ugotować w mundurkach ziemniaki i buraczek w skórce. Ostudzić. Obrać. Ziemniaki pokroić w grube plastry, potem w słupki , a następnie w kostkę. Burak utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszać ziemniaki z burakiem. Posolić. Przygotować dresing mieszając olej z miodem , majonezem ,sokiem z cytryny. Polać sałatkę dresingiem. Przed podaniem posypać usiekanym szczypiorkiem , tymiankiem ( oberwać listki i usiekać ) i sporą ilością grubo mielonego pieprzu. * Moim odstępstwem od oryginału jest dodanie tymianku , który po prostu bardzo lubię i którego smak pasuje mi do tej sałatki.