misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka ziemniaczano-warzywna z gorącym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka ziemniaczano-warzywna z gorącym sosem

Sałatka ziemniaczano-warzywna z gorącym

Składniki:

Sałatka ziemniaczano-warzywna z gorącym

 

  • 40 dag ziemniaków
  • 20 dag świeżego ogórka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • 6 jajek na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa octu
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 6 pomidorów
  • SOS:
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 250ml mleka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki stołowe białego wina
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczano-warzywna z gorącym
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę i ogórki – w plasterki, a szczypiorek, koper i 2 jajka drobno siekamy i wszystkie składniki wkładamy do salaterki. Olej mieszamy z octem i z rozgniecionym czosnkiem, a następnie dodajemy do sałatki. Na wierzchu kładziemy pokrojone w ćwiartki jajka i pomidory. Olej mieszamy z mąką, rozcieńczamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Po zdjęciu z ognia zagęszczamy sos żółtkiem, doprawiamy winem, solimy, dodajemy siekaną pietruszkę i gorącym sosem polewamy sałatkę.