kinga

kinga

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Zimne nóżki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna przekaska na każdą porę dnia

Zimne nóżki

Składniki:

Zimne nóżki

 

  • 4 nóżki wieprzowe
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 5jajek na twardo
  • ząbek czosnku
  • marynowane grzybki,marynowana papryka(niekoniecznie)
  • cząstki cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Zimne nóżki
Umyte i oczyszczone nóżki zalać 4 litrami wody i na malym ogniu gotować do momentu,aż mieso da się łatwo oddzielić od kości.W trakcie gotowania dodać warzywa i posolić. Ostudzone mięso pokroić w cienkie paseczki,przygotować salaterki lub filiżanki. Przecedzony wywar z nożek przyprawić do smaku solą,pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Do salaterek wlaćpo 4 łyżki wywaru i wystudzić,na galarecie ułożyć połowki jajek(żółtkiem do spodu),posiekaną w kosteczkę papryke i grzybki.Zalać wywarem i pozostawić do ostygnięcia, Gotowa galaretkę wybić na półmisek i udekorować cząstkami cytryny i świeżą pietruszką.

Tagi:

nóżki