Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowa
Najpierw trzeba przygotować bulion. Udko oraz pierś umyć, włożyć do garnka i zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotować.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny i wrzucić obrane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz.
Po tym czasie, wyjąć z garnka na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa nie będą potrzebne.
Bulion przecedzić przez sitko, doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i dodać do niego sok z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucić ją do gorącego bulionu i rozpuścić.
Ugotowane mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Na dnie płaskiej salaterki ułożyć pokrojone mięso, marchewki, dodać zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki.
Zalać przestygniętym bulionem. Włożyć do lodówki do stężenia.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny i wrzucić obrane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz.
Po tym czasie, wyjąć z garnka na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa nie będą potrzebne.
Bulion przecedzić przez sitko, doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i dodać do niego sok z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucić ją do gorącego bulionu i rozpuścić.
Ugotowane mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Na dnie płaskiej salaterki ułożyć pokrojone mięso, marchewki, dodać zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki.
Zalać przestygniętym bulionem. Włożyć do lodówki do stężenia.