Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Galaretka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Galaretka drobiowa z piersi oraz udka kurczaka z dużą ilością mięsa oraz z marchewką, zielonym groszkiem i natką pietruszki. Idealna na przystawkę.

Galaretka drobiowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka groszku zielonego
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50g żelatyny
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Najpierw trzeba przygotować bulion. Udko oraz pierś umyć, włożyć do garnka i zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotować.

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny i wrzucić obrane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.

Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz.

Po tym czasie, wyjąć z garnka na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa nie będą potrzebne.

Bulion przecedzić przez sitko, doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i dodać do niego sok z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucić ją do gorącego bulionu i rozpuścić.

Ugotowane mięso pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Na dnie płaskiej salaterki ułożyć pokrojone mięso, marchewki, dodać zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki.

Zalać przestygniętym bulionem. Włożyć do lodówki do stężenia.  
Galaretka drobiowa
Gotowa (stężała) galaretka drobiowa w miseczce
Galaretka drobiowa
Przed zalaniem bulionem mięso i warzywa w salaterkach
Galaretka drobiowa
Tak wygląda stężała galaretka drobiowa w salaterce