agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Zimne nóżki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zimne nóżki to idealna potrawa na każde uroczystości i Święta. Podane na stół szybko znajdą swojego amatora.

Zimne nóżki wołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zimne nóżki wołowe

 

  • 2 kg mięsa z nogi wołowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 marchewka
  • 3 litry wody
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • angielskie ziele
  • listek laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Zimne nóżki wołowe
Mięso z nogi wołowej zalać wodą, dodać angielskie ziele, listek laurowy, sól, pieprz i gotować ok. 2 godziny. Dodać czosnek i włoszczyznę i gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 2 godziny aż wywar będzie klarowny. Wyjąć mięso, pokroić na mniejsze kawałeczki. Do miseczek włożyć mięso, kawałki marchewki, kukurydzę. Wywar przelać do miseczek i pozostawić do ostygnięcia. Jak będą już chłodne schować do lodówki. Podając można pokropić sokiem z cytryny lub octem.
Zimne nóżki wołowe
Wywar kiedy go wyłączymy powinien być klarowny
Zimne nóżki wołowe
Mięso, kukurydzę, marchewkę przełożyć do miseczek
Zimne nóżki wołowe
Do miseczek gdzie wrzuciliśmy kukurydzę i marchewkę wlać wywar
Zimne nóżki wołowe
Jak nóżki zastygną możemy usunąć warstwę tłuszczu która się zbierze

Tagi:

mięso