Sposób przygotowania:
Babka Zimne Nóżki w czerwonej polewie.
Czyścimy golonko i nóżki wieprzowe, zalewamy je wodą , zagotowujemy. Zdejmujemy pianę, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy golonko będzie prawie miękkie dodajemy włoszczyznę i pokrojone łodygi selera naciowego (pióropusze zostawiamy do dekoracji. Uzyskany płyn doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przelewamy pzez sitko do foremki. Dodajemy obrane mięso, pokrojone warzywa oraz kukurydzę. Chłodzimy w lodówce, aż galaretka stężeje. Przed podaniem odwracając wykładamy galaretkę na talerz (wystarczy włożyć foremkę na kilka minut do goracej wody). Nakładmy polewę z sosu meksykańskiego, dekorujemy pióropuszem z selera. Sos zastępuje ocet lub cytrynę zwyczajowo podawaną do tego typu galaretki.
Natala1210
evita0007