WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zimne nóżki z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna przekąska z polskiej kuchni czyli zimne nóżki zrobione na nogach wieprzowych i golonce z dodatkiem marchewki i przypraw.

Zimne nóżki z marchewką

Składniki:

Zimne nóżki z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Zimne nóżki z marchewką

ETAP 1:

Nogi wieprzowe i golonki dokładnie umyć. Jeśli są włosy na skórze to je opalić. Oczyszczone włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykrywała mięso.

Włożyć obrane i opłukane marchewki oraz obraną cebulę. Dodać przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować i zmniejszyć ogień.

Od tego momentu gotować na małym ogniu aż mięso zacznie się rozpadać.

Pod koniec gotowania doprawić wywar solą i pieprzem mielonym.

Po ugotowaniu przestudzić. Wyjąć mięso i oddzielić je od skóry i kości. Wywar przecedzić. Marchewki pokroić w kostkę.

Do salaterek wkładać kawałki mięsa i trochę marchewki i zalewać wywarem. Salaterki wstawić do lodówki do stężenia.