Sposób przygotowania:
Zimny puszek
Herbatniki rozdrobnić np. w rozdrabniaczu. Margarynę stopić, wlać do zmiksowanych ciastek i wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno wyłożyć masę ciastkową. Wyrównać powierzchnie i odstawić formę do związania ciastek z margaryną. W gorącej przegotowanej wodzie dokładnie rozmieszać galaretkę. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubijać około 3 minuty. Wsypać cukier i ubijać kolejne 3 minuty. Dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach wymieszać. Schłodzoną, płynną galaretkę wlewać do masy śmietanowo serkowej nadal mieszając na małych obrotach. Wymieszaną masę przełożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić formę do lodówki aby masa dobrze stężała na kilka godzin. Na koniec sernik polać sosem czekoladowym i posypać posypką do ciast.
cris
zewa