zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zimny puszek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

puszysty alla serniczek na zimno

Zimny puszek

Składniki:

Zimny puszek

 

  • 350 g herbatników
  • 200 g margaryny
  • 350 ml słodkiej śmietany 18 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 szk cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szk przegotowanej gorącej wody
  • sos czekoladowy do polania
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Zimny puszek
Herbatniki rozdrobnić np. w rozdrabniaczu. Margarynę stopić, wlać do zmiksowanych ciastek i wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno wyłożyć masę ciastkową. Wyrównać powierzchnie i odstawić formę do związania ciastek z margaryną. W gorącej przegotowanej wodzie dokładnie rozmieszać galaretkę. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubijać około 3 minuty. Wsypać cukier i ubijać kolejne 3 minuty. Dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach wymieszać. Schłodzoną, płynną galaretkę wlewać do masy śmietanowo serkowej nadal mieszając na małych obrotach. Wymieszaną masę przełożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić formę do lodówki aby masa dobrze stężała na kilka godzin. Na koniec sernik polać sosem czekoladowym i posypać posypką do ciast.