Sposób przygotowania:
Ziołowe ciasto drożdżowe
Przepis na ciasto drożdżowe. Składniki o temperaturze pokojowej, pamiętajmy. Do mleka (1/2szklanki) o temp pokojowej dodajemy drożdże i cukier.Dodatkowo Dodajemy ok 1 łyżki mąki pszennej typ 450.Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Czekamy aż drożdże zaczną działać i rosnąć-tzw zaczyn. Jajka- oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy żółtka i pozostałe mleko. Dodajemy do mąki połączonej z solą i i ziołami prowansalskimi. Łączymy ze sobą składniki, a dokładniej dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy oliwę. Zagniatamy, do momentu aż ciasto będzie odchodzić nam od dłoni. Odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce,by podwoiły swoją objętość. Ciasto idealnie nadaje się na pizzę, bułeczki, Cebulaki, strucle drożdżową . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku takie ciasto w temp. 190 stopni.