mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Ziołowe ciasto drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto drożdzowe z posmakiem ziół prowansalskich

Ziołowe ciasto drożdżowe

Składniki:

Ziołowe ciasto drożdżowe

 

  • 3 szklanki mąka pszenna ,
  • 1 szklanka mleko o letniej tempp ,
  • 5 dag drożdże ,
  • 2 łyzeczki zióła prowansalskie ,
  • 2 łyżki oliwa ,
  • 2 sztuki żółtko jaja ,
  • 3/4 łyzeczki Sól ,
  • 2 łyzeczki cukier

Sposób przygotowania:

Ziołowe ciasto drożdżowe
Przepis na ciasto drożdżowe. Składniki o temperaturze pokojowej, pamiętajmy. Do mleka (1/2szklanki) o temp pokojowej dodajemy drożdże i cukier.Dodatkowo Dodajemy ok 1 łyżki mąki pszennej typ 450.Mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Czekamy aż drożdże zaczną działać i rosnąć-tzw zaczyn. Jajka- oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy żółtka i pozostałe mleko. Dodajemy do mąki połączonej z solą i i ziołami prowansalskimi. Łączymy ze sobą składniki, a dokładniej dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy oliwę. Zagniatamy, do momentu aż ciasto będzie odchodzić nam od dłoni. Odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce,by podwoiły swoją objętość. Ciasto idealnie nadaje się na pizzę, bułeczki, Cebulaki, strucle drożdżową . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku takie ciasto w temp. 190 stopni.