iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ziołowo-orzechowe precelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Idealne lekko słone i chrupiące, a na pewno pięknie pachnące ziołami i zrumienionymi orzeszkami, precelki to fajna przekąska.

Ziołowo-orzechowe precelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowo-orzechowe precelki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziołowo-orzechowe precelki
Do miski przesiać mąkę, wkruszyć do niej drożdże, dodać sól i wymieszać, następnie dodać margarynę, cały smalczyk oraz jajka z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Z gotowego ciasta utoczyć cieniutkie wałeczki i zwinąć z nich precelki, następnie posmarować je białkiem z trzeciego jajka i smarowaną stroną ułożyć w posiekanych orzeszkach, aby okleiły precelki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim przygotowane precelki. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 15 minut.
Ziołowo-orzechowe precelki
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.
Ziołowo-orzechowe precelki
Z ciasta uformować wałeczki i zwinąć precelki
Ziołowo-orzechowe precelki
Precelki obtoczyć w posiekanych orzechach.
Ziołowo-orzechowe precelki
Przygotowane precelki ułożyć na blaszce.