Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Migdałowe precelki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Precelki z makiem o migdałowym smaku są pyszne.

Migdałowe precelki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowe precelki z makiem

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 12 dag masła
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 3-4 łyżki maku

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe precelki z makiem
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Żółtka z cukrem pudrem i jogurtem utrzeć. Do mąki dodać utarte żółtka, aromat, zmielone orzechy i sztywno ubitą pianę z 1 białka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie z ciasta toczyć cienkie wałeczki i formować precelki. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
Migdałowe precelki z makiem
Z ciasta uformować kulę zawinąć w folię i schłodzić
Migdałowe precelki z makiem
Z zimnego ciasta utoczyć cienkie wałeczki
Migdałowe precelki z makiem
Formować precelki i układać na przygotowanej blaszce
Migdałowe precelki z makiem
Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem

Tagi:

jajko jajka mak