anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ziołowy filet z kurczaka z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mało mięsa, dużo młodych warzyw, zdrowo, lekko i niedrogo, a do tego jeszcze błyskawicznie. Świetnie smakuję podany z ryżem lub pęczakiem ugotowanym na sypko.

Ziołowy filet z kurczaka z warzywami

Składniki:

Ziołowy filet z kurczaka z warzywami

 

  • filet z kurczaka – 1 szt.
  • mała cukinia – 1 szt.
  • młoda marchewka – 2 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • żółta papryka – 1 szt.
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • szalotka – 2 szt.
  • świeża bazylia – 1/4 pęczka
  • szczypiorek czosnkowy – 1/4 pęczka
  • świeża kolendra – do smaku
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • bulion drobiowy – 1/2 szk.
  • liść laurowy – 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ziołowy filet z kurczaka z warzywami
Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet kroję na kawałki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Szalotki kroję w drobną kostkę i przekładam do rozgrzanego rondla z olejem, chwilę podsmażam. Dodaję wcześniej przygotowane mięso i obsmażam na dużym ogniu ze wszystkich stron. Następnie wlewam bulion, dodaję liść laurowy i duszę pod przykryciem. Marchewki ścieram na dużych oczkach tarki do jarzyn, papryki kroję na paski, a cukinię i seler na plasterki. Pod koniec duszenia, gdy mięso jest prawie miękkie dodaję pokrojone warzywa. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i całość jeszcze przez chwilę duszę pilnując, aby warzywa się nie rozgotowały. Rondel zdejmuję z ognia, dodaję świeżą bazylię, kolendrę i posiekany szczypiorek czosnkowy. *ważne, aby mięsa nie podsmażać długo, bo będzie suche i niesmaczne. Należy to robić krótko na dużym ogniu, następnie dusić pod przykryciem.