Sposób przygotowania:
Ziołowy filet z kurczaka z warzywami
Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet kroję na kawałki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem. Szalotki kroję w drobną kostkę i przekładam do rozgrzanego rondla z olejem, chwilę podsmażam. Dodaję wcześniej przygotowane mięso i obsmażam na dużym ogniu ze wszystkich stron. Następnie wlewam bulion, dodaję liść laurowy i duszę pod przykryciem. Marchewki ścieram na dużych oczkach tarki do jarzyn, papryki kroję na paski, a cukinię i seler na plasterki. Pod koniec duszenia, gdy mięso jest prawie miękkie dodaję pokrojone warzywa. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i całość jeszcze przez chwilę duszę pilnując, aby warzywa się nie rozgotowały. Rondel zdejmuję z ognia, dodaję świeżą bazylię, kolendrę i posiekany szczypiorek czosnkowy. *ważne, aby mięsa nie podsmażać długo, bo będzie suche i niesmaczne. Należy to robić krótko na dużym ogniu, następnie dusić pod przykryciem.
Konczi