mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Złociste lacuszki kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam na szybki podwieczorek czy kolację. Po usmażeniu trzymaj placuszki w cieple, żeby zachowały chrupkość i aromat :)

Złociste lacuszki kukurydziane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Złociste lacuszki kukurydziane

 

  • 2 jajka
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyż. mleka
  • 1 łyżecz. curry (można wymieszać z kurkumą)
  • 60 masła
  • 60 g mąki pszennej (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Złociste lacuszki kukurydziane
Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Kukurydzę osączam z zalewy z puszki. Połowę kukurydzy miksuję blenderem z żółtkami, mlekiem, curry i masłem. Resztę kukurydzy łączę z mąką, solą i pieprzem. Białka ubijam na sztywno z sokiem z cytryny, cukrem i dodaję posiekaną natkę pietruszki. Następnie całość dokładnie mieszam. Smażę placuszki na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na złoto. Podaję placki z sałatką z pomidorów, cebuli i ziół.
Złociste lacuszki kukurydziane
Połowę kukurydzy miksuję z żółtkami, mlekiem, curry i masłem
Złociste lacuszki kukurydziane
Resztę kukurydzy mieszam z mąką, doprawiam solą i pieprzem
Złociste lacuszki kukurydziane
Łączę suche składniki z mokrymi i smaże placuszki na patelni