Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zmodyfikowana Pavlova M. Gessler

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna Pavlova z chrupiącym wierzchem i miękkim wnętrzem...

Zmodyfikowana Pavlova M. Gessler

Składniki:

Zmodyfikowana Pavlova M. Gessler

 

  • Na bezę:

 

  • 250 ml białek jaj (u mnie białka 11 średnich jaj)

 

  • 40 dag cukru kryształu

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Zmodyfikowana Pavlova M. Gessler
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru.Białka miksujemy około 20 minut- do chwili aż masa będzie błyszcząca i mocno zbita.Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy po jednym okręgu o średnicy 30 cm.Wykładamy równomiernie masę bezową.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 70 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i usztywniacz do śmietany.Jeden krążek bezowy kładziemy na paterze. Wykładamy połowę śmietany. Przykrywamy truskawkami pokrojonymi na pół lub w plasterki.Przykrywamy drugim krążkiem bezowym.Przybieramy pozostałą śmietaną, truskawkami i porzeczkami.

Tagi:

beza bezy