Sposób przygotowania:
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Do garnka wlać wodę. Dodać listki i angielskie ziele, zagotować. Żołądki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na wrzątek i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Gdy żołądki będą już miękkie dodać marchewkę startą na grubych oczkach oraz chrzan. Gotować jeszcze ok 5 minut, do smaku doprawić solą.
Jeśli podczas gotowania płyn za bardzo odparował dolać gorącej wody na wysokość taką aby dobrze przykryła żołądki. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z garnka. Wlać do garnka z żołądkami i zagęścić sos.
Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe żołądeczki podałam z buraczkami i kluseczkami (kluseczki są z tego samego ciasta co kluski śląskie tylko po prostu uformowałam je w innym kształcie).
Jeśli podczas gotowania płyn za bardzo odparował dolać gorącej wody na wysokość taką aby dobrze przykryła żołądki. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z garnka. Wlać do garnka z żołądkami i zagęścić sos.
Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe żołądeczki podałam z buraczkami i kluseczkami (kluseczki są z tego samego ciasta co kluski śląskie tylko po prostu uformowałam je w innym kształcie).