migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Znowu zrobiłam sobię ucztę z żołądeczków drobiowych. Tym razem przygotowałam je w sosiku chrzanowym. Wyszły przepyszne i nawet córeczce zasmakowały.

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym

 

  • 500 g żołądków z kurczaka
  • ok 1,5 l wody
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek angielskiego ziela
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Do garnka wlać wodę. Dodać listki i angielskie ziele, zagotować. Żołądki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na wrzątek i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Gdy żołądki będą już miękkie dodać marchewkę startą na grubych oczkach oraz chrzan. Gotować jeszcze ok 5 minut, do smaku doprawić solą.

Jeśli podczas gotowania płyn za bardzo odparował dolać gorącej wody na wysokość taką aby dobrze przykryła żołądki. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z garnka. Wlać do garnka z żołądkami i zagęścić sos.

Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe żołądeczki podałam z buraczkami i kluseczkami (kluseczki są z tego samego ciasta co kluski śląskie tylko po prostu uformowałam je w innym kształcie).
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Żołądki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Do garnka wlać wodę. Dodać listki i angielskie ziele, zagotować. Wrzucić pokrojone żołaądki na wrzątek i gotować pod przykryciem aż będą miękkie.
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Gdy żołądki będą już miękkie dodać marchewkę startą na grubych oczkach oraz chrzan. Gotować jeszcze ok 5 minut, do smaku doprawić solą.
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z garnka. Wlać do garnka z żołądkami i zagęścić sos. Dodać posiekaną natke pietruszki.

Tagi:

dania podroby