Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosemETAP 1:
Farsz:
Mięso wołowe zalewam małą ilością wody gotuję z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar zostawiam,
W osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, miele maszynce do mięsa, mieszam wszystko razem pokrojoną cebulę podduszam na oliwie dodaję do masy, doprawiam solą i pieprzem, gdyby masa okazała się za sucha dolewam kilka łyżek wywaru z mięsa.
ETAP 2:
Ciasto:
Mąkę wysypuję na stolnicę, wbijam jajko,wlewam stopniowo dość ciepłą wodę i zagniatam ciasto, dozując ilość wody tak aby zagnieść elastyczne miękkie ciasto.
Wałkuję ciasto wykrawam kółeczka nadziewam nadzieniem.
ETAP 3:
zlepiam brzegi, układam pierożki na ściereczce jeden koło drugiego.
ETAP 4:
Sos:
Mleko doprowadzam do wrzenia z suszonym rozmarynem i liśćmi laurowymi-przecedzam przez drobne sitko, zioła wyrzucam, stawiam znów na palnik na wolniutki ogień.
ETAP 5:
Na patelnię daję masło rozpuszczam na ogniu wsypuję mąkę i robię zasmażkę, pieniącą wlewam do mleka i trzepaczką energicznie mieszam do momentu zgęstnienia sosu, doprawiam solą pieprzem gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny do smaku.
Pierożki gotuję w osolonej wodzie, wykładam na talerz, polewam gorącym sosem.
Życzę smacznego!