2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Pierogi uwielbia chyba każdy, te są przepyszne a dodatek aksamitnego sosu rozmarynowego sprawia że smakują obłędnie! Warte wypróbowania!

Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosem

Składniki:

Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosem

 

  • Ciasto:
  • 70 dag mąki tortowej
  • 1 jajko
  • Gorąca woda

 

  • Farsz:
  • ½ kg mięsa wołowego
  • 15 dag drobnej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 2 małe cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosem

ETAP 1:

Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosem
Wołowinę gotuję potem mielę przez maszynkę

Farsz:
Mięso wołowe zalewam małą ilością wody gotuję z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar zostawiam,

W osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, miele maszynce do mięsa, mieszam wszystko razem pokrojoną cebulę podduszam na oliwie dodaję do masy, doprawiam solą i pieprzem, gdyby masa okazała się za sucha dolewam kilka łyżek wywaru z mięsa.

ETAP 2:

Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosem
ciasto robię wg przepisu wycinam i nakladam farsz

Ciasto:
Mąkę wysypuję na stolnicę, wbijam jajko,wlewam stopniowo dość ciepłą wodę i zagniatam ciasto, dozując ilość wody tak aby zagnieść elastyczne miękkie ciasto.
Wałkuję ciasto wykrawam kółeczka nadziewam nadzieniem.

ETAP 3:

Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosem
zlepiam brzegi ukladam na ściereczce jeden koło drugiego

zlepiam brzegi, układam pierożki na ściereczce jeden koło drugiego.

ETAP 4:

Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosem
zabieram się za przygotowanie sosu do pierogów

Sos:
Mleko doprowadzam do wrzenia z suszonym rozmarynem i liśćmi laurowymi-przecedzam przez drobne sitko, zioła wyrzucam, stawiam znów na palnik na wolniutki ogień.

ETAP 5:

Pierogi z soczewicą i wołowiną z kremowym sosem
pierogi gotuję polewam gotowym sosem

Na patelnię daję masło rozpuszczam na ogniu wsypuję mąkę i robię zasmażkę, pieniącą wlewam do mleka i trzepaczką energicznie mieszam do momentu zgęstnienia sosu, doprawiam solą pieprzem gałka muszkatołową oraz sokiem z cytryny do smaku.
Pierożki gotuję w osolonej wodzie, wykładam na talerz, polewam gorącym sosem.
Życzę smacznego!


Tagi:

dania pierogi