Sposób przygotowania:
Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem i jajkiem
1. Listki pokrzywy płuczemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę, powinno nam wyjść 2 kopiaste łyżki masy pokrzywowej.
2. Składniki ciasta miksujemy na gładkie i bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto, dodajemy pokrzywę i dokładnie miksujemy.
3. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
4. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Szczypiorek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
6. Ser biały mieszamy ze śmietaną i solą do smaku.
7. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, posypujemy startym jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, następnie zwijamy ruloniki.
8. Naleśniki są gotowe do podania. Smacznego. Rady: Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.
2. Składniki ciasta miksujemy na gładkie i bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto, dodajemy pokrzywę i dokładnie miksujemy.
3. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
4. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Szczypiorek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
6. Ser biały mieszamy ze śmietaną i solą do smaku.
7. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, posypujemy startym jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, następnie zwijamy ruloniki.
8. Naleśniki są gotowe do podania. Smacznego. Rady: Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.
SylaUla
Babeczka35
Nam bardzo smakowały takie naleśniki, ale to już kwestia smaku, co kto lubi, ale warto spróbować.
Jeszcze rok temu nie wyobrażałam sobie, że będę jeść pokrzywę, u tu proszę robiłam już pizzę, muffinki i naleśniki:)