BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Żołądki z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smakowite danie w formie gulaszu. Połączenie żołądków drobiowych z grzybami zasmakowało całej rodzince .

Żołądki z grzybami

Składniki:

Żołądki z grzybami

 

  • żołądki drobiowe około 600 g,
  • podgrzybki 300 g,
  • czosnek 1 ząbek,
  • cebula 2 szt,
  • pieprz i sól do smaku,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • sos ciemny 1 op,
  • przyprawa do gulaszu 1 płaska łyżka,
  • masło klarowne 2 łyżki + 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Żołądki z grzybami
Podgrzybki oczyścić dokładnie wypłukać, następnie pokroić i podsmażyć na gorącym maśle klarownym.

Drobiowe żołądki dokładnie oczyścić i umyć, następnie pokroić na mniejsze kawałki i gotować około 30 - 40 minut w lekko osolonej wodzie.

Obraną i pokrojoną drobniutko cebule podsmażyć na maśle pod koniec smażenia dodać posiekany ząbek czosnku.

Do usmażonej cebuli dodać ugotowane żołądki oraz część wody w której gotowały sie z żołądki.

Całość dusić na małym ogniu dodając w razie potrzeby resztę wody z żołądków.

Dodać podsmażone grzyby i dalej dusić, dodać przyprawy.

Gdy żołądki już całkowicie miekkie zagęszczam gotowym ciemnym sosem zrobionym według opisu na opakowaniu.