Sposób przygotowania:
Żołądki w śmietanowo koperkowym sosie
Żołądki oczyszczamy i myjemy. Wrzucamy je na wrzątek. Dodajemy liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ponad godzinę, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy je i studzimy. Gotowe kroimy na cienkie paseczki. Cebule obieramy i kroimy w piórka wrzucamy do rondelka, przyprawiamy solą i podlewamy 2 łyżkami wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dorzucamy do niej pokrojone żołądki, mieszamy i jeszcze całość dusimy przez 10 minut.
W kubku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody. Zalewamy nią żołądki z cebulą, energicznie mieszając. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Na sam koniec wrzucamy posiekany koperek, dokładnie mieszamy i zdejmujemy sos z gazu. Taki sos śmietanowo koperkowy na żołądkach podałam do ziemniaków, ale możemy podać go również z makaronem bądź kaszami.
W kubku mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody. Zalewamy nią żołądki z cebulą, energicznie mieszając. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Na sam koniec wrzucamy posiekany koperek, dokładnie mieszamy i zdejmujemy sos z gazu. Taki sos śmietanowo koperkowy na żołądkach podałam do ziemniaków, ale możemy podać go również z makaronem bądź kaszami.