monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pieczeń ze schabu z sosem własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczeń na obiad to super zamiennik kotletów w panierce, a do tego nie trzeba długo stać przy patelni. W zasadzie obiad robi się sam. A ten sos to wprost niebo w buziaku, serdecznie polecam:)

Pieczeń ze schabu z sosem własnym

Składniki:

Pieczeń ze schabu z sosem własnym

 

  • 1,5 kg schabu 
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Pieczeń ze schabu z sosem własnym
Mięso umyć, dobrze osuszyć. Tłuszcz z góry zostawić, nie odkrajać .

Do małej miseczki przełożyć wszystkie przyprawy, dodać starty czosnek. Wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-16 godzin. 

Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem mięsa. 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony około minuty, aby wszystkie soki zostały zamknięte w mięsie.  Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. 

Do formy wlać wodę i zeskrobać wszystkie smaki jakie tam zostały. Następnie przelać mieszankę do rondelka, postawić na ogień i zagotować.  Mąkę wymieszać z wodą i wlać zaklepke do rondelka. Zagotować, gotować 2 minuty. Sos przecedzić przez sitko.  

Mięso pokroić na plastry, polać sosem podawać. Smacznego!