Sposób przygotowania:
Pieczeń ze schabu z sosem własnym
Mięso umyć, dobrze osuszyć. Tłuszcz z góry zostawić, nie odkrajać .
Do małej miseczki przełożyć wszystkie przyprawy, dodać starty czosnek. Wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-16 godzin.
Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem mięsa.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony około minuty, aby wszystkie soki zostały zamknięte w mięsie. Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.
Do formy wlać wodę i zeskrobać wszystkie smaki jakie tam zostały. Następnie przelać mieszankę do rondelka, postawić na ogień i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą i wlać zaklepke do rondelka. Zagotować, gotować 2 minuty. Sos przecedzić przez sitko.
Mięso pokroić na plastry, polać sosem podawać. Smacznego!
Do małej miseczki przełożyć wszystkie przyprawy, dodać starty czosnek. Wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-16 godzin.
Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem mięsa.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony około minuty, aby wszystkie soki zostały zamknięte w mięsie. Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.
Do formy wlać wodę i zeskrobać wszystkie smaki jakie tam zostały. Następnie przelać mieszankę do rondelka, postawić na ogień i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą i wlać zaklepke do rondelka. Zagotować, gotować 2 minuty. Sos przecedzić przez sitko.
Mięso pokroić na plastry, polać sosem podawać. Smacznego!