Sposób przygotowania:
Żołądki duszone z pieczarkami
Żołądki dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić żołądki. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość dusić na średnim ogniu aż żołądki będą miękkie. W miedzyczasie przygotować pieczarki. Pieczarki pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Cebulę pokroć w niedużą kostkę. Gdy żołądki będą już miękkie dodać podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną cebulę. Jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparowuje dolać jeszcze wody tak aby żołądki z pieczarkami były prawie pokryte płynem.
Dusić całość aż pieczarki i cebula będa miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos można zredukować lub zagęścić, ja zagęściłam odrobiną czerstwego chleba.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Cebulę pokroć w niedużą kostkę. Gdy żołądki będą już miękkie dodać podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną cebulę. Jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparowuje dolać jeszcze wody tak aby żołądki z pieczarkami były prawie pokryte płynem.
Dusić całość aż pieczarki i cebula będa miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos można zredukować lub zagęścić, ja zagęściłam odrobiną czerstwego chleba.