migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Żołądki duszone z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny gęsty sosik z żołądków drobiowych z dodatkiem pieczarek. Sosik podałam z kasza bulgur i ogórkami z czosnkiem (domowa sałatka ze słoika ).

Żołądki duszone z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żołądki duszone z pieczarkami

 

  • 800 g żołądków kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek angielskiego ziela
  • sól,pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ok 1,5 l wody
  • chleb do zagęszczenia sosu ( miąższ bez skórki )

Sposób przygotowania:

Żołądki duszone z pieczarkami
Żołądki dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić żołądki. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość dusić na średnim ogniu aż żołądki będą miękkie. W miedzyczasie przygotować pieczarki. Pieczarki pokroić na plasterki.

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć aż się zrumienią. Cebulę pokroć w niedużą kostkę. Gdy żołądki będą już miękkie dodać podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną cebulę. Jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparowuje dolać jeszcze wody tak aby żołądki z pieczarkami były prawie pokryte płynem.

Dusić całość aż pieczarki i cebula będa miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos można zredukować lub zagęścić, ja zagęściłam odrobiną czerstwego chleba.
Żołądki duszone z pieczarkami
Żołądki dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
Żołądki duszone z pieczarkami
Do garnka wlać wodę i zagotować. Wrzucić żołądki. Dodać listki laurowe oraz ziele angielskie.
Żołądki duszone z pieczarkami
Pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone pieczarki i smażyć aż się zrumienią.
Żołądki duszone z pieczarkami
Gdy żołądki będą już miękkie dodać podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną cebulę. Jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparowuje dolać jeszcze wody tak aby żołądki z pieczarkami były prawie pokryte płynem.