Sposób przygotowania:
Żółta fasolka z zielonym chili
Fasolkę oczyścić , obciąć końcówki. Gotować w wodzie z kostką bulionową tak długo aż będzie miękka ( tak al dente - nie surowa ale i nie rozgotowana ) . Odcedzić . W woku ( na patelni , w garnku w którym się gotowała ) rozgrzać masło .Dodać sos chili i szczyptę pieprzu . Wrzucić fasolkę i delikatnie przewrócić tak by się pokryła masłem .
Podawać gorącą obłożoną pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi ( niekoniecznie ) . Dodatek pomidorków doskonale uzupełnia kompozycję smakową . Mnie pasuje zestawienie ,, chłodu ,, i kwaskowatości pomidorków z ostrością sosu chili .
Podawać gorącą obłożoną pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi ( niekoniecznie ) . Dodatek pomidorków doskonale uzupełnia kompozycję smakową . Mnie pasuje zestawienie ,, chłodu ,, i kwaskowatości pomidorków z ostrością sosu chili .
Pyza
Babciagramolka
Pewnie znów nie precyzyjnie piszę - stawiam na gaz , patrzę na zegarek i się gotuje (wody ok. 4 szklanek ) .Pewnie od zagotowania jest krócej . Pewnie lepiej pisać do miękkości - bo tu i garnek ma znaczenie ( ja mam te z bardzo grubym dnem - zagotowują się dłużej ale potem mogę wyłączyć a dalej się w nich gotuje bez gazu .