eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Żółta papryka Eli z mięsem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam żółte papryki faszerowane mięsem mielonym z wykrojonym miąższem z papryki. Papryki podałam z sosem pomidorowym.

Żółta papryka Eli z mięsem

Składniki:

Żółta papryka Eli z mięsem

papryka

farsz

  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • miąższ wykrojony ze środków papryk

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos

  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 5 kosteczek cebulowych
  • 5 kosteczek czosnkowych
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • papryka ostra do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Żółta papryka Eli z mięsem

przygotowanie składników

Żółta papryka Eli z mięsem
Miąższ wyjęty z papryk i cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Papryki opłukać i osuszyć. Wierzchy papryk odciąć i wyjąć pestki. Miąższ wyjęty ze środka papryk pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Żółta papryka Eli z mięsem
Do miseczek wsypać przyprawę do mięs, paprykę słodką i kaszę manną

Do miseczki wsypać przyprawę do mięs i słodka paprykę. Do drugiej miseczki wsypać kaszę manną.

przygotowanie farszu

Żółta papryka Eli z mięsem
Usmażyć mięso z cebulą, czosnkiem, przyprawą do mięs i papryką.

Na patelni rozgrzać olej dodać mięso i obsmażyć. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, miąższ papryki, przyprawę do mięs i słodką paprykę. Smażyć razem do miękkości.

przygotowanie farszu cd

Żółta papryka Eli z mięsem
Usmażone mięso doprawić solą, pieprzem i kaszą mannąm do smaku i wymieszać z koncentratem i kaszą manną.

Do usmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, kaszę manną, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie papryki

Żółta papryka Eli z mięsem

Wydrążone papryki razem z czapeczkami ułożyć w dużym garnku lub brytfannie.

przygotowanie papryki cd

Żółta papryka Eli z mięsem

Do papryk nałożyć farsz i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni C i zapiekać około35 minut.

przygotowanie sosu i podawanie papryki

Żółta papryka Eli z mięsem

Do garnka wlać sok pomidorowy i dodać przecier pomidorowy z kartonika. Kosteczki cebulowe i czosnkowe pokruszyć. Do sosu dodać pokruszone kosteczki, słodką i ostrą paprykę i sól do smaku. Całość zagotować. Mąkę rozprowadzić wodą, wlać do sosu i chwilę gotować. Papryki podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!