Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Papryka faszerowana to jedno z tych dan, które przygotowywane jest w mojej rodzinie bardzo często. Tym razem przygotowaliśmy paprykę w najbardziej tradycyjnej wersji - z mięsem mielonym i ryżem.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

 

  • 6 czerwonych papryk
  • 0,8 kg mięsa mielonego, np. z łopatki wieprzowej
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • garść startego sera żółtego
  • 1-1,5 l bulionu

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przygotowanie papryk

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Papryki myjemy, odcinamy wierzch z każdej z nich

Papryki myjemy. Odcinamy wierzch z każdej papryki, wykrajamy z niego zieloną część. Papryki dokładnie oczyszczamy z nasion.

Przygotowanie składników do farszu

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie farszu do papryk

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Farsz do papryk: mięso mielone, ryż i cebula

Mięso łączymy z ryżem i cebulą, dodajemy sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy masę mięsną.

Faszerowanie papryk

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Wyrobioną masą mięsną faszerujemy nasze papryki

Papryki faszerujemy masą mięsną.

Pieczenie

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Papryki pieczemy w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym

Papryki umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Każdą z nich przykrywamy wierzchnią częścią.

Do naczynia wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem 45 minut, w 180 st.C.

Następnie papryki posypujemy startym serem żółtym, pieczemy jeszcze bez przykrycia 10 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.