Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżemPrzygotowanie papryk
Papryki myjemy. Odcinamy wierzch z każdej papryki, wykrajamy z niego zieloną część. Papryki dokładnie oczyszczamy z nasion.
Przygotowanie składników do farszu
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Przygotowanie farszu do papryk
Mięso łączymy z ryżem i cebulą, dodajemy sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
Faszerowanie papryk
Papryki faszerujemy masą mięsną.
Pieczenie
Papryki umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Każdą z nich przykrywamy wierzchnią częścią.
Do naczynia wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem 45 minut, w 180 st.C.
Następnie papryki posypujemy startym serem żółtym, pieczemy jeszcze bez przykrycia 10 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.