Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Żółta sałatka paprykowa (Włochy)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Boczek umieścić na patelni i smażyć około 4-5 minut, aż stanie się chrupiący.

Żółta sałatka paprykowa (Włochy)

Składniki:

Żółta sałatka paprykowa (Włochy)

 

  • 4 plastry boczku, pokrojonego w kostkę (patrz Rada)
  • 2 żółte papryki
  • 8 rzodkiewek
  • łodyga selera naciowego, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 3 pomidory jajowate (śliwkowe), pokrojone w paski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Żółta sałatka paprykowa (Włochy)
Boczek umieścić na patelni i smażyć około 4-5 minut, aż stanie się chrupiący. Patelnię zdjąć z kuchenki, odstawić i pozostawić boczek do wystygnięcia. Paprykę przekroić ostrym nożem na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Rzodkiewkę przekroić ostrym nożem na połowy i pokroić w plasterki. Zmieszać paprykę, rzodkiewkę, seler i pomidory. Skropić oliwą i posypać tymiankiem, doprawić pieprzem i solą. Sałatkę przełożyć na talerzyki i ozdobić usmażonym boczkiem