Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kolorowe risotto z kurczakiem i cukinią - smaczny i klasyczny pomysł na obiad.

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią

 

  • 1 szklanka dobrego ryżu arborio
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 cukinia (o wadze około 25 dag)
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 litr wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka groszku z marchewką
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej rzepakowy
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • parmezan lub ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Żółte risotto z kurczakiem i cukinią
Cebulę obieramy, drobno kroimy. Wrzucamy na 2-3 łyżki rozgrzanego oleju i gdy się zeszkli, dodajemy ryź. Po 2-3 minutach wlewamy wino. Na drugiej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Ściągamy na talerz i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy miękki miąższ. Kroimy na ćwiartki talarków i podsmażamy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka. Gdy ryż wciągnie wino, wlewamy do niego szklankę bulionu i mieszamy. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty podlewamy kolejną szklanką bulionu, a następnie jeszcze jedną i gdy i ten zostanie wchłonięty dodajemy podsmażonego kurczaka. Podlewamy ostatnią szklanką wywaru, następnie dodajemy cukinię, groszek z marchewką oraz kurkumę. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aby oblepiło nam ryż. Risotto nakładamy na talerz, posypujemy parmezanem lub zwykłym żółtym serem i lekko mieszamy. Przybieramy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Żółte risotto z kurczakiem i cukinią
Cebulę obieramy, drobno kroimy. Wrzucamy na 2-3 łyżki rozgrzanego oleju i gdy się zeszkli, dodajemy ryź. Po 2-3 minutach wlewamy wino.
Żółte risotto z kurczakiem i cukinią
Gdy ryż wciągnie wino, wlewamy do niego szklankę bulionu i mieszamy. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty podlewamy kolejną szklanką bulionu, a następnie jeszcze jedną i gdy i ten zostanie wchłonięty dodajemy podsmażonego kurczaka.
Żółte risotto z kurczakiem i cukinią
Podlewamy ostatnią szklanką wywaru, następnie dodajemy cukinię oraz kurkumę. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.