justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Zraziki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie, delikatne mięsne danie z kurczaczych piersi.

Zraziki drobiowe

Składniki:

Zraziki drobiowe

 

  • 4 średnie filety z kurczaka
  • 20 dag mięsa mielonego (wieprzowo-cielęcego)
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • bulion cielęcy
  • sos pieczeniowy ciemny

Sposób przygotowania:

Zraziki drobiowe
Płaty mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć lekko solą. Cebulę podsmażyć, dodać do mięsa mielonego, przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Tak przygotowany farsz nałożyć na filety. Rolady zwijać, spinać wykałaczkami lub owijać bawełnianą nitką. Gotowe zrazy kłaść na patelnię na mocno rozgrzanym tłuszczu i obsmażać z każdej strony. Zrumienić ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, posypać kminkiem do smaku, podlać szklanką wody lub bulionu cielęcego i dusić do miękkości. Miękkie zrazy wyłożyć na talerz, zdjąć wykałaczki/nitki. Przygotować sos. Do sosu naturalnego, który pozostał w rondlu dolać wody tak, aby uzupełnić do 300ml. Do wrzątku wsypać zawartość opakowania sosu pieczeniowego ciemnego i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 1 minuty od czasu do czasu mieszając. Do gotowego sosu włożyć zrazy. Można podawać je z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!