BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zrazy wieprzowe z ogórkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrazy z wieprzowiny to danie popularne w kuchni śląskiej. Jest wiele przepisów na ich przygotowanie. Danie to jest łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Podane z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą zaspokoją niejedno podniebienie.

Zrazy wieprzowe z ogórkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zrazy wieprzowe z ogórkiem

 

  • mięso wieprzowe od szynki 5 plastrów,
  • sól i pieprz ,
  • musztarda 5 łyżek,
  • ogórki kiszone 3 szt,
  • cebula 2 szt,
  • boczek wędzony 100 g,
  • kiełbasa śląska 2 szt,

Sposób przygotowania:

Zrazy wieprzowe z ogórkiem
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy delikatnie aby nie porobić dziur. Rozbite plastry delikatnie oprószamy solą i pierzem, smarujemy musztardą.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę natomiast boczek wędzony, kiełbasę i ogórki kroimy w słupki.

Pokrojoną cebulę, boczek i ogórki układamy na każdym plastrze mięsa, następnie każdy plaster zwijamy w rulon i obwijamy nitką kuchenną lub wykałaczką.

Na głębszej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy zrazy i podsmażamy z każdej strony, następnie zmniejszamy płomień ognia i smażymy zrazy do miękkości, obracając od czasu do czasu i podlewając ciepłą wodą.

Gdy zrazy są miękkie wyjmujemy na półmisek,studzimy i zdejmujemy nitkę kuchenną, a powstały sos zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku według uznania.

Podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Zrazy wieprzowe z ogórkiem
Mięso pokroić,rozbić oprószyć solą i pieprzem ,posmarować musztardą i ułożyć dodatki
Zrazy wieprzowe z ogórkiem
Zwinąć w rulon ,obwiązać dokładnie nitką kuchenną
Zrazy wieprzowe z ogórkiem
Zrazy włożyć na rozgrzaną głębszą patelnie wraz z oliwę
Zrazy wieprzowe z ogórkiem
Podsmażać do miękkości mięsa ,podlewając ciepłą wodą i obracając od czasu do czasu
Zrazy wieprzowe z ogórkiem
Podawać z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Tagi:

dania roladki