Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zrazy z grzybami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływające się w ustach mięso z genialnym farszem. Roladki polecam w szczególności miłośnikom dań mięsnych z wieprzowiną w roli głównej. Delikatne, soczyste roladki, szybkie i proste w przygotowaniu, idealne na dania świąteczne.

Zrazy z grzybami suszonymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zrazy z grzybami suszonymi

 

  • 1 kg schabu
  • 100 g podgrzybków suszonych
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Mąka pszenna do panierki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy z grzybami suszonymi

I

Zrazy z grzybami suszonymi
Przygotowanie farszu, grzyby moczymy, cebulę oraz namoczone grzyby smażymy.

1. Grzyby zalewam gorącą wodą i moczę około 30 minut. Po tym czasie grzyby kroję w paski, wodę z moczenia odstawiam na bok.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję suszone grzyby, smażę około 10 minut.

II

Zrazy z grzybami suszonymi
faszerowanie mięsa farszem grzybowym oraz smarowanie musztarda.

3. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą. Każdy kawałek mięsa smaruję musztardą, posypuję majerankiem, na środku układam po 1 łyżce farszu z grzybów.

III

Zrazy z grzybami suszonymi
Zwijanie mięsa w roladki, panierowanie i smażenie na rozgrzanym oleju.

4. Mięso zwijam ciasno w roladki, panieruję w mące i podsmażam na oleju.

IV

Zrazy z grzybami suszonymi
Przygotowanie sosu z pozostałego farszu.

5. Zostało mi trochę farszu z grzybami więc wlewam do niego wodę z moczenia grzybów, sos sojowy, doprawiam solą oraz pieprzem i gotuję
6. Roladki jak zmienią kolor, przekładam do sosu grzybowego i gotuję około 30 minut.
7. Po tym czasie sos zagęszczam mąką pszenną ( 1 łyżka) rozrobioną w małej ilości wody, dwie minutki gotuję.

V

Zrazy z grzybami suszonymi

8. Zrazy podaję z kaszą kuskus oraz surówką.
9. Smacznego.


Tagi:

schab dania