Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mleko z wanilią zagotować. Ubić pianę z białek oraz 10 dag cukru pudru i kłaść

Zupa

Składniki:

Zupa

 

  • 1 i 1/2 l mleka
  • 1/4 laski wanilii
  • 10-15 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 6 dag słodkich migdałów
  • 3 jaja

Sposób przygotowania:

Zupa
Mleko z wanilią zagotować. Ubić pianę z białek oraz 10 dag cukru pudru i kłaść powstałą masę łyżką na gotujące się mleko. Gdy piana się zetnie (po około 2 minutach gotowania), wybrać ją łyżką i przełożyć do wazy. Mleko doprawić żółtkami, dodać cukier do smaku, wrzucić sparzone i poszatkowane migdały oraz opłukane rodzynki. Podgrzać zupę, ciągle mieszać, lecz nie zagotować. Kiedy zacznie gęstnieć, postawić ją w zimne miejsce, a po ochłodzeniu wlać do wazy na przygotowaną wcześniej pianę.