Sposób przygotowania:
Zupa - krem z dyni /pikantna /
-Dynię obrać ,usunąć pestki i pokroić w kostkę. -Ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobniutko pokrojoną papryczkę, cebulę, ziemianki i delikatnie podsmażyć. -Do podsmażonych warzyw dodać pokrojoną dynię,przyprawy, wymieszać i dusić przez kilka minut. -Podduszone warzywa zalać szklanką bulionu i gotować do momentu, aż warzywa wchłoną całość płynu. -W rondelku zagotować pozostałą część bulionu, dodać podduszone warzywa i kontynuować gotowanie do miękkości warzyw. -Ugotowane warzywa zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Ulubioną gęstość zupy należy uregulować bulionem. -Gotową zupę-krem przełożyć do miseczek, posypać startym parmezanem, dodać kleksik serka kremowego , udekorować zielonym koperkiem lub pietruszką i pestkami dyni. Podawać z paluszkami /lub kulkami/ ptysiowymi