Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Zupa a'la gulaszowa z kani

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam wszelkie zupy grzybowe i chętnie łączę grzyby z innymi nietypowymi składnikami i smakami. Wystarczy użyć innego gatunku grzybów oraz innych przypraw i zyskujemy zupełnie nową zupę :)

Zupa a'la gulaszowa z kani

Składniki:

Zupa a'la gulaszowa z kani

 

  • Wywar dowolny 2 litry
  • kanie - kilka dużych kapeluszy
  • marchewka 2 średnie
  • seler korzeniowy kawałek
  • por (biała część) kawałek
  • przyprawy do gulaszu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa a'la gulaszowa z kani
Kanie oczyścić z pozostałości runa leśnego, odciąć kapelusze, umyć je i osuszyć papierowymi ręcznikami. 

Drobno pokroić por, pokroić lub zetrzeć na tarce marchewkę i seler, i wszystko poddusić na oleju.

Grzyby pokroić w paseczki i dodać do jarzyn. Po kilku minutach przesmażania przełożyć całość do gorącego wywaru.

Dodać do smaku przyprawę gulaszową i jeszcze pogotować ok. 20 minut.

Gotową zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. posypać posiekaną zieleniną. 



*Do zupy użyłam własnej mieszanki gulaszowej, która w składzie ma : paprykę słodką, ziele angielskie, liść laurowy, gałkę muszkatołową, kolendrę, kminek, pieprz kolorowy, majeranek, czosnek, cebulę suszoną, lubczyk, nasiona i liście selera

*Zupę można połączyć także z ziemniakami lub makaronem.