kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Zupa bałkańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Paprykę sparzyć wrzątkiem w celu ściągnięcia skórki.

Zupa bałkańska

Składniki:

Zupa bałkańska

 

  • zielona lub czerwona papryka 20 dag
  • pomidor 25 dag
  • marchew 15 dag
  • seler 10 dag
  • cebula 10 dag
  • ziemniaki 50 dag
  • tłuszcz (słonina) 5 dag
  • mąka 2,5 łyżki
  • przyprawa do zup
  • pieprz
  • natka pietruszki pół pęczka

Sposób przygotowania:

Zupa bałkańska
Paprykę sparzyć wrzątkiem w celu ściągnięcia skórki. Warzywa oczyścić, umyć, pokrajać razem z papryką i cebulą w paski, udusić na tłuszczu, dodając pokrajane pomidory. Umyte ziemniaki obrać, pokrajane w kostkę i ugotować. Gdy miękkie, wszystko razem połączyć, dolać tyle wody, ile potrzeba zupy. Sporządzić zasmażkę, dodać do zupy, doprawić do smaku przyprawą do zup i natką pietruszki.

Tagi:

zupa przyprawy